De groei van de Nederlandse export loopt achter bij de expansie van de wereldhandel. Weliswaar steeg de Nederlandse export in de afgelopen 10 jaar gemiddeld met 4,25 procent, maar ongeveer de helft daarvan bestaat uit wederuitvoer, spullen die Nederland importeert en na een kleine bewerking doorvoert naar het Europese achterland.
De toename van de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen bedroeg slechts gemiddeld 1,5 procent per jaar. Dit meldde het economische bureau van ABN Amro woensdag.
De wereldhandel nam met gemiddeld 3,5 procent per jaar toe. De groei van de uitvoer van producten van Nederlandse makelij bleef daarbij achter en dat kan beter, stelt de bank. Temeer daar in ons land geproduceerde goederen meer groei en banen opleveren dan louter wederuitvoer.
Ook de dienstenuitvoer liet de afgelopen 10 jaar een groei zien, van 3,5 procent per jaar. Maar onze buurlanden zoals Duitsland (plus 6,75 procent) en België (plus 5,25 procent) en ook de eurozone (plus 4 procent) deden het beter.
Versterking kenniseconomie
Nederland kan het terreinverlies als exporterend land ten opzichte van andere exportlanden goedmaken door versterking van de kenniseconomie. Investeren in kennis en kunde zijn in dit verband sleutelfactoren, aldus ABN Amro.
Ondanks deze cijfers is de uitvoer nog steeds de motor van de Nederlandse economie, stelt het economisch bureau. De export leverde de afgelopen 20 jaar de helft van de economische groei van ons land.
De bruto-uitvoer gaat vooral naar nabijgelegen landen zoals Duitsland en België. Maar als wordt gekeken naar de landen waar de in Nederland toegevoegde waarde terechtkomt, dan scoort de VS opvallend goed, aldus ABN Amro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl